intro

utilizare interna

Buna dimineata!

Articolul acesta incepe cu un disclaimer general:

  1. in acest moment nu exista la nivel mondial o autoritate de reglementare a pietei de uleiuri esentiale pure si/sau absolute din plante.
  2. niciun producator de uleiuri esentiale nu are acces la o certificare international recunoscuta pentru a-si certifica/autoriza puritatea produselor.

Datorita celor 2 conditii de mai sus, nici un autor nu isi poate asuma raspunderea asupra utilizarii uleiurilor esentiale ca regula general valabila, pentru ca nu are calificare a calitatii produselor unanim acceptata ca masura de referinta.

Daca ai ajuns sa citesti pana aici, si ai inteles ce am scris mai sus, am incredere ca intelegi ca imi asum raspunderea pentru ceea ce voi scrie mai jos, ca fiind rezultatele experientelor prin care eu am trecut.

pentru ca afirmatiile din sfera virtuala pot implica juridic producatorii din US, datorita legislatiei impuse de FDA, nu o sa fac referire la nici un brand de UE in acest articol. (Daca ma cunosti, stii ce folosesc, deci nu e nevoie sa dau nume).

bun.

  1. datorita faptului ca legislatia tarilor este diferita, producatorii isi permit sa scrie pe etichetele produselor lor, exact ceea ce le permite legislatia tarii in care au sediul social. din acest motiv, pe unele sticle scrie : „a nu se administra intern”, pe unele scrie „DZR = 1 drop/day”, pe undele scrie de „de 3 ori/zi cate 5 picaturi”, pentru ATENTIE : acelasi ulei. produs din aceeasi planta – cel putin la nivel teoretic.
  2. pentru ca nu avem la nivel mondial o autoritate de reglementare a puritatii uleiurilor, fiecare producator a investit cat a considerat de cuviinta in procesul propriu de testare si certificare a puritatii produselor lui. si va spun asta pentru ca am vazut „produs 100% BIO” dar pe a carui eticheta scria suplimentar : „concentratie 3% ulei esential de….” in contextul in care pe sticla scria „ulei esential de…” si se vindea la 15 RON sticla de 100ml. intr-un magazin de produse naturiste, aici in Bucuresti. Cititi etichetele!
  3. EU, personal, inainte sa utilizez (cel putin acum), am invatat sa imi pun urmatoarele intrebari: a. are trasabilitate uleiul acesta (adica scrie tara de provenienta, ca sa pot eu sa studiez daca planta aceasta creste in acea tara?) ? si b. acest producator are toate produsele la acelasi pret, sau are preturi diferite in functie de planta? (restul e can-can, ne-a invatat Eric Eadmedes la Wild Fit, ca se poate produce chimic in US, legal, orice fel de miros si gust. ORICE. inclusiv mirosul din McDonalds.

bazandu-ma pe aceste reguli, inainte de a utiliza intern un ulei esential, stau eu cu mine sa ma gandesc care e scopul pentru care il folosesc, cat e de grav, si ce alte nenorociri as folosi in locul lui (adica ce alte posibil reactii adverse as putea avea daca aleg calea cealalta – sintetica (va invit sa cautati componentele active din medicamente pe wikipedia).

mai stiu ca, regula general stabilita de Tisserand pentru utilizare (la care se refera absolut toti autorii de dupa el) este de 20 picaturi la 24h adiministrare interna la adult sanatos (mai putin la copii si la bolnavi).

mai stiu si ca in capsula goala incap maxim 16-18 picaturi (cine stie chimie stie ca volumul picaturii este variabil)

inarmata cu aceste informatii, am de decis daca ceea ce doresc sa fac este tratament pe o perioada oarecare de timp, caz in care eu personal imi impart picaturile in 2 doze dimineata si seara si le iau dupa masa (asta pentru ca am experimentat scortisoara pe stomacul gol si nu mi-a placut, si am inteles); sau daca este one shot (ma doare ceva acum, iau ceva si imi trece) si atunci vad cat de multe picaturi pun, in functie de ce si cat de tare ma doare, si doar daca e necesar sa iau intern).

asadar, utilizarea interna este optiune personala. la fel cu numarul picaturilor, cu alegerea producatorului, cu pretul.. ca la orice altceva. ca la medicamente, ca la alimente, ca la cosmetice, ca la haine. DOAR eu pot sa aleg pentru mine, ce si cat consider ca merit sa imi fie de bine. sigur, fara sa exagerez. ­čÖé

Sa ne fie de folos, si spor la uleiala!

si Spor in tot ceea ce aveti de facut!

:*

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *