Este unul din subiectele mele favorite, si de baza in functionarea organismului. organic, holistica, spune-i cum vrei.
Pentru ca majoritatea bolilor care nu dor au legatura cu ficatul si felul in care procesam ceea ce bagam pe gura, si pentru ca de cele mai multe ori, nu stim, nu suntem educati sa avem grija de el, zi de zi.
Ficatul este cel mai mare organ care se ocupa cu detoxifiecerea constanta a organismului nostru. Atunci cand este depasit de situatie, nu doare, ci redirectioneaza catre piele, apoi rinichi, etc. asa ca, primul semnal de alarma ar trebui sa fie, atunci cand pe piele apar: mancarimi, bubite, iritatii, transpiratie diferita. etc. Si acest semnal nu ar trebui sa fie tratat cu creme care sa opreasca efectul ci cu evaluarea mancarilor si bauturilor consumate de obicei sau in exces. De ce .. de obicei? Pentru ca din experienta mea de om care nu mananca mult zahar, desi corpul lui indica altceva, si din ceea ce am citit pe la alti nutritionisti, tindem sa evaluam diferit cantitatea pe care o manacam, fata de cantitatea pe care consideram ca am mancat-o. Acest lucru se recalibreaza prin cantarirea alimentelor, bauturilor si trecerea lor pe hartie cu pixul 🙂
Rolul ficatului in organism, are atat de multe valente incat nu pot eu decat sa enumar spre reamintire cateva din ele: este responsabil de transformarea glucozei din sange in glicogen ca sursa de energie necesara sustinerii metabolismului; regleaza totodata nivelul glucozei din sange, fiind astfel cel care ne pazeste (sau nu) de diabetul zaharat; controleaza toate microelementele introduse in corp prin alimentatie si/sau medicatie, eliminand ceea ce nu poate procesa prin rpocesul de detoxifiere de zi cu zi; secreta bila, pentru a ajuta astfel, o data in plus sistemul digestiv; controleaza circulatia sanguina, regland numarul de trigliceride, acizi grasi, colesterol din sange; este implicat in procesul de productie a unor anticorpi necesari noua. multe altele, cum va ziceam, toate importante, si care il tin ocupat toata ziua. Din pacate, nu se plange ca are prea multa treaba, sau ca e prea obosit, si functioneaza si in stare de epuizare, sau si in stare de insuficienta. fara pauza. si spun, „din pacate”, pentru ca daca s-ar opri din cand in cand, sa ne dea niste semnale, am avea ocazia sa reparam lucrurile din timp, inainte sa fie prea tarziu.
Pentru ficatul meu, nu stiu despre al vostru, dar pentru al meu sigur, s-au inventat de-a lungul timpului diverse surse de plante care il ajuta. mai multa sau mai putin biodisponibile, dar asta e o alta discutie. Cele mai cunoscute din plantele necesare unui ficat fericit sunt: silimarina, armurariul, coada soricelului, papadia, cicoarea. daca le ai sau nu pe toate la dispozitie in gradina.. recunosc ca nu stiu. Noi avem scaieti, dar ii descconsideram, si ii smulgem si ii compostam fara sa ne extragem din ei cele necesare.
Dar, am descoperit, si recomand tuturor, un complex de plante si ierburi pe care il consider eu acum ceea ce trebuie pentru ficatul meu. Chiar le are pe toate, si cate ceva in plus. este vorba despre Alpha CRS, de la doTERRA. (Nu, doTERRA nu produce doar ulei de Lavanda :))) , ci multe alte lucruri utile noua..

Putin despre cauza si efect: daca ne luptam cu eliminarea efectelor, vom avea de dus o lupta constanta si pentru tot restul vietii cu a face efectele sa dispara. pe alocuri aceasta lupta poate fi costisitoare (cremele farmaco-cosmetice in general sunt), iar pe alocuri aceasta lupta poate avea efecte devastatoare (folosirea pe termen lung a unor solutii cu cortizon pentru eliminarea efectelor necunoscute de prurit, de exemplu).
Daca am trece in barca luptei impotriva cauzelor, aceasta lupta dureaza mai mult sau mai putin (dar nu definitiv) in functie de nivelul de intelegere si rapiditatea de a ne invata lectiile. Cu cat mai repede vom intelege ca apa goala, clara si limpede la temperatura camerei este ceea ce prefera corpul nostru pentru a se hidrata optim, vom avea ocazia sa eliminam din diversele solutii de hidratare locale, in favoarea stralucitoarei hidtratari organice. plus reglarea tranzitului digestiv (bonus!). Cu cat mai repede vom intelege ca in timpul somnului organismul are nevoie de repaos, nu de macinarea ultimei mese luata inainte de culcare, vom avea ocazia sa renuntam la solutiile pentru somn linistit, pe care nu il avem acum, pentru ca sistemul nostru digestiv este activ cel putin jumate din perioada noastra de somn (descoperire de fasting). si asa mai departe.
Ce fac eu pentru ficatul meu: 1. beau apa limpede. cu nimic. apa si ata, de fiecare data cand imi amintesc; 2. mananc alimente din surse sigure, cat de multe pot (verzituri si condimente crescute de noi, fructe crescute de noi, lapte, oua, carne cumparate de la tarani care nu dau furaje „imbunatatite”). 3. procesarea cat mai putina a alimentelor (in general tratam alimentele la peste 100 grade, cu riscul de a le omori complet prin fierbere sau coacere), am renuntat la a praji lucrurile, cu mici exceptii. 4. tin fasting (recent am realizat ca de cand tin fasting, a disparut zaharul din alimentatia mea.. chiar daca copii mai mananca biscuiti, iaurt cu fructe, eu nici macar nu le am in vizor); 5.
Ce fac eu impotriva ficatului meu: (doar nu credeati ca sunt perfecta, ha ha) 1. beau cafea, 2. beau cola zero, 3. mananc cartofi prajiti din cand in cand (max 2 ori pe luna), 4. mananc din cand in cand mezeluri cu monoglutamat (in ultimele zile mi-au iesit bubite si mie de la ele.. – tot cauza a fastinguului cred ca e)
Daca vrei sa vorbim mai multe despre diverse lucruri asociate ficatului tau (chiar si emotionale), scrie-mi 🙂 .